ADRES Yeditepe Mh. Yavuz Sultan Selim Cd. No: 235/B
E-Mail info@akindilgaziantep.com

Akademik IELTS nasıl bir sınavdır? IELTS dört temel beceriyi kapsayan bir sınav türüdür. Dolayısıyla öğrencilerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerine hakim olması beklenir. Bu sınava hazırlanabilmek için öğrencilerin bu becerilerde en az B2(orta üstü)seviyesinde olması beklenir.

Dinleme Bölümü; Dinleme bölümü yaklaşık 30 dakikadır. Dört bölümden ibarettir. İlk iki bölümde otel rezervasyonu yapma, haber dinleme gibi sosyal konulardan oluşan metinler dinletilir. Son iki bölümde daha akademik konularla ilgili metinler dinletilir. İkinci ve dördüncü bölümler monolog şeklinde alıp birinci ve üçüncü bölümler diyalog şeklindedir. Toplam 40 sorudan oluşur. Ana fikri bulma, detay bilgiyi bulma, eşleme, boşluk doldurma gibi soru tipleri vardır. Adaylar, parçaları yalnızca bir kere dinleyebilirler.

Okuma Bölümü; Okuma bölümü 1 saat sürer. Toplam 3 okuma metni vardır. Parçalar en kolaydan en zora doğru gider. Toplam 40 sorudan oluşur. Ana fikri bulma, detay bilgiyi bulma, başlık eşleme, doğru, yanlış ve hiç bahsedilmeyen bilgiyi bulma ,çoktan seçmeli ve boşluk doldurma gibi soru tipleri vardır.

Yazma Bölümü; Yazma bölümü 1 saat sürer. Bu bölüm 2 bölümden oluşur. Birincisinde bir grafik, diyagram veya haritanın yorumlanması istenir. Minimum 150 kelimelik bir rapor yazılması beklenir. Dikkat edilmesi gereken nokta bunu yazarken şekil dışı yorum yapılmaması gerekir. Örneğin bir grafikte 60 yaş üstü insanların en fazla dil öğrenmede zorluk yaşadığı gözüküyorsa buna neden olarak belli bir yaştan sonra dil öğrenilmesinin zor olduğu yorumu yapılmamalıdır. Grafikte ne varsa o yorumlanmalıdır. İdeal süre 20 dakikadır.

İkinci bölümde ise kompozisyon (Essay) yazılması beklenir. Bir giriş en az iki gelişme bölümü ve bir de sonuç bölümünün olması zorunludur. Farklı essay türlerinden bir tanesi gelecektir. Bunların içinden en çok sorulan tartışma türüdür. (argumentative). Bir konu hakkında iki tarafında görüşlerini vererek yazılması ve daha sonra yazar görüşünün verilmesi beklenir. Bunun dışında, avantaj ve dezavantaj (advantage-disadvantage essay) türü de sık sorulan türlerden birisidir. İlaveten, bir problem tanımlayıp çözüm önerileriningetirilmesi de (problem-solution essay) de sınav da sorulan türlerden bir tanesidir. Önerilen süre 40 dakikadır. Değerlendirilirken gramer, kelime ,tutarlılık, organizasyon gibi kriterler baz alınır. En az 250 kelime şartı aranır.

Konuşma Bölümü; Konuşma bölümü yaklaşık 15 dakika sürer. 3 bölümden oluşur. Birinci bölümde, adaya ilgi alanları, okuduğu bölüm, hobileri , boş zaman aktiviteleri gibi kişisel sorular sorulur. Bunlarla alakalı 7-8 soru sorulabilir. Süre 4- 5 dakika civarındadır. İkinci bölümde, bir konunun olduğu kağıt verilip bir dakika not alması beklenir. Notların kısa, öz olması uzun cümlelerden oluşmaması tavsiye edilir. Ondan sonra bu konuyla alakalı yaklaşık 2 dakikalık bir konuşma yapması beklenir. Konu kartının üstündeki tüm sorulara cevap verip organize bir konuşma yapma yapılması gerekir. Üçüncü bölümde adaya ikinci bölümdeki konuyla alakalı 6- 7 tane soru sorulur. Yalnız konular birinci bölümün aksine kişisel değil daha soyut ve geneldir. Küresel ısınma, müzeye gitmenin faydaları, internetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri vb. değerlendirilirken akıcılık, kelime bilgisi, gramer, telaffuz, konu bütünlüğü gibi kriterler baz alınacaktır. Bu bölüm de 4-5 dakika sürer.

Sınavda grammer ve kelime bölümü var mı?

Sınavda ayrı bir gramer ve kelime bölümü yoktur. Ancak 4 temel beceri sınavı olduğu için her ikisi de önemlidir. Özellikle üretme (productive) beceriler dediğimiz yazma kısmında adayların örneğin edilgen yapı (passive), sıfat cümlecikleri ( relative clauses) gibi cümle yapılarını kullanmaları beklenir. Aynı şekilde çok basit kelime kullanarak kompozisyon yazmak da yüksek puan getirmez. Örneğin önemli anlamına gelen “important” yerine yine aynı anlamda ama daha akademik olan “ significant” sözcüğünün kullanılması daha yerinde olur.

Keza, alma becerileri (receptive) dediğimiz okuma bölümünde de parçada bir hayli akademik kelime ve karmaşık cümle yapıları bulunmaktadır. Bunların anlaşılabilmesi için grammer ve kelime bilgisinin belli bir düzeyde olması gerekir.

Akademik ve genel IELTS farklı mı?

Her ikisi de hemen hemen aynıdır. Ancak akademik IELTS sınavındaki okuma parçaları daha ağırdır. Bir de yazma bölümündeki 1. Kısımda akademik IELTS sınavında istenen data incelemesinin yerine mektup ya da güncel tabiriyle mail yazılması istenir. Bu şikayet yazısı veya bir rica da olabilir. Bunun dışındaki bölümler aynıdır.

IELTS sınavına nasıl hazırlanılır?

Sınava hazırlanırken sınava dair ipuçlarını bilmek elbette ki önemlidir. Ancak bu sınav tamamen taktiksel bir sınav değildir. Örneğin dinleme becerilerinin gelişimi için BBC ve benzeri sitelerden haber veya belgesel seyretmek önemlidir. Okuma becerilerinin gelişimi için makale okumak faydalıdır. Aynı zamanda birçok akademik kelime öğrenme fırsatını da sunar. Yazma becerilerinin gelişimi için farklı türde çok sayıda kompozisyon yazmak gerekir. Konuşma becerilerinin gelişimi için pratik çok önemli olmakla birlikte aday kendi sesini kaydedip dinleyebilir. Böylece eksiklerini daha iyi görür.

Akın Dil Eğitim Kurumunda IELTS programı nasıl yürütülür?

IELTS sınavı dört temel beceriye yönelik bir sınav olduğu için programın eğitim dili İngilizcedir. IELTS kitabı üzerinden işlenir. Kitap, sınavda çıkan konulara göre dizayn edilerek ünitelere ayrılmıştır. Örneğin eğitim ile ilgili ünitede sınavda çıkabilecek eğitim ile ilgili kelime bilgisi yer alır. Okuma parçaları ve dinleme metinleri bununla alakalıdır. Yazma ve konuşma konuları da bunu içerir. Okuma parçaları sınav soru stratejileri bazında ele alınır. Muhakkak ana fikir bulma ve detay bilgi analizi yapılır. Parçada geçen bilinmeyen kelimeler analiz edilir. Dinleme metinlerinde parçada geçen bilinmeyen kelimeler üzerinde durulur ve yine dinleme stratejilerini kapsayacak şekilde ele alınır. Telaffuzu sorun yaratabilecek olan kelimelerin de üzerinde durulur. Yazma kısmı için ise bütün yazma türlerinin anlatımı sınıfta yapılır. Öğrenciden ise verilen konu hakkında evde kompozisyon (essay) yazıp getirmesi beklenir ve eğitmen tarafından dönüt verilir. Konuşma bölümü için stratejiler sınıfta konuşulur ve grup halinde birbirleriyle pratik yaparlar. Bu esnada eğitmen öğrencilerin arasında dolaşarak tek tek dinler. Bunun haricinde öğrencilerden evde seslerini kaydetmeleri ve eğitmene göndermeleri de beklenir. Eğitmen bunu değerlendirir. Dersin tamamı İngilizce yapıldığı için aslında en çok pratik edilen beceri bir anlamda konuşma becerisidir. Bir okuma veya dinleme metni analiz edilirken de bir anlamda konuşma becerileri pekişir. Bunların haricinde öğrenciye ek kaynaklardan ödevlendirme verilir. Ayrıca program süresince ve sonunda da öğrenciye deneme sınavları uygulanır. Eğitim dilinin tamamen İngilizce olması nedeniyle IELTS programımız sınava girecek öğrencilerin haricinde sınava girmeyecek olup akademik İngilizcesini ileri düzeye taşımak isteyen öğrencilere de hitap etmektedir.

Yeditepe Mh. Yavuz Sultan Selim Cd. No: 235/B Şahinbey / Gaziantep
Pzt- Pzr: 09:00-22:00

SUBCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Sed dignissim interdum rhoncus. Nam egestas porttitor gravida. Aliquam varius eget velit vel malesuada. Nulla quis nisi semper, venenatis dui eu, posuere ligula.

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. AKIN DİL KURSU